Készíts egyszerűen egyedi bögréket!

2015. szept. 24.

Ahogy közeledik a karácsony - tudom, még csak szeptember van, de attól közeledik - mindig elkap a készülődés láza. Minden évben megfogadom, hogy idén időben nekiállok kitalálni, ki mit fog kapni és legfőképp időben be is szerzem az ajándékokat. De másik nagy terv, hogy mindenki kap valami kézzel készült apróságot, amit tényleg időben elkezdek! Az egyik ilyen jópofa ajándék a bögre-tányér, amit saját kezűleg dekorálunk. Most lássunk pár technikát, mivel is érdemes próbálkozni!
Egyik leglátványosabb megoldás - főleg üveg poháron, tányéron - az üvegfesték használata. Ugyan igényel némi kézügyességet, de a mintát rögzíthetjük az üvegedény hátoldalára, így könnyen átrajzolható a kontúr és csak a színezés marad hátra. Tartós, szép eredményt érhetünk el, ha kiégetjük a kész munkát (már ha a festék gyártója is javasolja ezt). Így mosogatógépben mosható lesz a végeredmény, ami nem utolsó szempont, ugye?

Kevésbé tartós, de nagyon egyszerű, főleg kezdőknek ajánlott díszítési eljárás az üvegmatrica. Itt a minta az asztalon készül, csak utána kerül fel a bögrére (mivel szép, áttetszőek a színek, itt is javasolt az üvegfelület használata). Idővel "rágyógyul" a felületre, de addig sérülékeny, így csak gyors öblítés javasolt mosogatás gyanánt.

Természetesen nem csak üvegfestékkel festhetünk, hanem a szivárvány minden színében kaphatóak porcelánra való, ecsettel vagy tubusból felvihető festékek és porcelán filctollak. Mivel égetés után érintkezhetnek élelmiszerrel, miért ne díszíthetnénk mondjuk a bögre belsejét vagy a tányért magát!?

Ha nem tudunk szép vonalakat húzni a csúszós-íves porcelán felületen (ami tényleg nem olyan egyszerű feladat, mint ahogy elsőre hangzik) másik filces megoldás, ha csak pöttyözünk. Ragasztószalaggal vagy öntapadós fóliával takarjunk ki egy felületet - például egy név kezdőbetűjét - és pöttyözzük körbe filccel. Ha a mintától kiindulva ritkulnak a pöttyök, nagyon szép hatást érhetünk el!

Nekem személyes kedvencem ez a számomra újonnan felfedezett dekor: a körömlakkos márványozás. Díszítettem már vele bögrét, telefon hátlapot vagy éppen iskolakezdéskor a ceruzák végét. Egyszerűen szuper! Változatos, látványos, gyors és időtálló - bár a mosogatógépbe azért nem tenném be a kész terméket. Mondjuk a telefonhátlapnál és a ceruzáknál nem is áll fenn ennek a valószínűsége :)

A sokoldalú szalvéta technika...! Itt is üveg felületet javasolnék - főleg tányért -, hogy a hátuljáról tudjuk felvinni a mintát. Jöhet rá némi festék, esetleg repesztőlakk, de hagyhatjuk sejtelmesen áttetszőn is a mintánkat. Nagy hátránya, hogy hiába a sok réteg ragasztó, festék és lakk - ez bizony nagyon sérülékeny. Nem bírja az áztatást, a gépi mosogatásról pedig ne is beszéljünk. Úgyhogy nem napi használatra, hanem inkább sütis tányérnak javaslom!

A most következő technika a kellékeket tekintve kicsit festés, kicsit dekupázs, de ezektől mégis vagányabb dologról van szó, és mivel hozzáadunk egy csipetnyi csillámport, az új őrület a glitter! Csillám csillám hátán: betűk, minták, formák! 

Szintén imádni való megoldás a dekorálásra, ha krétatábla festékkel festjük be a felületet, így sima krétával írhatunk a poharunkra! Bár színválaszték tekintetében nem vagyunk igazán elkényeztetve, de nem is kell a klasszikus feketétől vagy az iskolai hangulatot idéző "táblazöld"-től egyéb szín. Annál jobban érvényesül a krétás üzenetünk!

Huh, hát az égethető gyurma valami szuper találmány! Maga a bögre dekorálás nem a legegyszerűbb feladat vele, tehát ha valami pikk-pakk megoldást keresel, akkor nem ez a te módszered. De ha ezt a képet meglátod, azt gondolom, elvesztél és mégis ezt fogod választani! Fantasztikus színek, végtelen lehetőség és ki ne szeretne gyurmázni?!

Végül nézzük a nagyágyút, amely technikával tudsz üveget és porcelánt is dekorálni, bár az üveg a látványosabb. Ez a gravírozás! Nagy hátránya, hogy kell hozzá egy profi gravírozó gép, valamint nem kis ügyesség és türelem, de a végeredmény tartós és nagyon egyedi.
 
És ha már van egy ilyen géped, akkor nekiállhatsz fát, műanyagot, fémet vagy akár követ is díszíteni! A végeredmény olyan szép - ha nem szebb - lesz, mint ez a fából készült tál!

Már azt hittem, volt minden: festés, gravírozás, csillámok. És ekkor ráakadtam erre a cuki megoldásra! Kössünk kabátot a bögrénknek!?

Rajta, díszítésre fel! Ha van még egyéb módszer a tarsolyotokban, írjatok bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Oszd meg a barátaiddal a Facebookon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...