A tökéletes gasztró-ajándék receptje

2015. nov. 10.

Páran közületek most biztos azt gondoljátok, hogy ugyan mit adunk már most karácsonyi ajándék ötleteket, de ennek a narancslikőrnek az elkészüléséhez idő kell, így már most eláruljuk Nektek, hogy  hogyan készítsétek el az idei ünnepek legmenőbb gasztró-ajándékát. Barárnőid, kolléganőid, a szomszéd kedves néni, sőt még anyósod is oda és vissza lesz, hidd el, érdemes belevágni, mert a munka kevés vele, csak az érési idő hosszú, narancslikőr gyártásra fel!
A narancslikőr elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged: 3 nagy, lehetőleg bio narancs héja. Ha nem tudsz bio narancsot beszerezni, akkor a narancsokat nagyon alaposan, körömkefével átsúrolva, mosd meg mielőtt feldolgozod! Fél liter 40 fokos, semleges ízű alkohol, például vodka. Egy deci víz, 150 gramm kristálycukor. Használhatsz barna cukrot is, ez sötétebbé teszi majd a végeredményt, de sima fehér kristálycukorral is szép színe lesz a likőrödnek.


Hámozd meg a narancsokat vékonyan, zöldség hámozóval. Csak a narancs színű héjra van szükségünk. Tedd a három narancs héját egy legalább 7,5 deci űrmértékű, jó záródó üveg edénybe, majd öntsd nyakon az alkohollal. Hagyd állni 2-3 hétig. Naponta rázd meg egy kicsit, hogy minden esszencia kioldódjon a narancsok héjából!

Amikor letelt a 2-3 hét, ez attól függ, hogy mennyi időd van még az ajándék átadásáig, készítsd el a cukorszirupot. Egy lábosban, állandó kevergetés mellett főzz szirupot az egy deci vízből és a 150 gramm cukorból. A szirup akkor van kész, amikor a cukor teljesen felolvadt, és szép homogén, szirupos a massza. Vedd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni a főzetet! Amíg a szirup hül, addig szedd ki a narancsok héját az alkoholból, és dobd ki. A fennmaradó folyadék picit zavaros (de már nagyon jó illatú :). Ebbe a folyadékba öntsd bele a kihűlt cukorszirupot, ettől még zavarosabb lesz az egész, de nyugi, a végén minden szép tiszta lesz. Keverd össze alaposan, majd zárd vissza az üveget legalább 1 hétre, de nem baj, ha kettőre.


Amikor leteltek az újabb hetek, akkor teafilter papíron, vagy ha van, nagyon vékony szövésű textilen szűrd át a likőrt és tedd csinos üvegekbe, hogy ne csak finom, hanem szép ajándék is legyen belőle.

A likőr alkohol tartalma miatt, felelősséggel fogyaszd!

A képen látható kiegészítőket itt találod, kattints!

A díszes üveg és a terítő a Dédinké volt.

A héten további csodásan egyszerű, és jó előre elkészíthető gasztró-ajándék ötletekkel jövünk, maradjatok velünk!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Oszd meg a barátaiddal a Facebookon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...